Hallo,
Ik wil graag een droger kopen omdat mijn ogen maar de hoeveelheid van 1 biefstuk aan kan voor beef jerky. Verder wil ik ook fruit en paddestoelen gaan drogen natuurlijk.
Zoals waarschijnlijk iedereen wil ik niet teveel uitgeven dus zat te kijken naar de EP5600 maar vraag me een aantal dingen af.
– Is hij stil genoeg om in een open keuken te zetten terwijl je in de kamer ernaast tv kijkt bijvoorbeeld of klinkt hij echt als een föhn? Ik heb filmpjes gezien van andere drogers die echt veel teveel herrie maken. Is er een ander model die stiller is die je zou aanraden?
– Wat is het oppervlak in verhouding met mijn oven? Heeft het wel nut om deze te kopen in dat opzicht?
– Zou je met jouw ervaring zeggen “geef meteen iets meer uit want na korte tijd wil je toch meer functionaliteit/kwaliteit”?
Mvg,
Jasper
Hoi Jasper,
Natuurlijk ben je op zoek naar de meeste waarde voor je geld, en daarom denk ik dat het goed is als je jezelf afvraagt hoe vaak je denkt dat je voedsel wilt gaan drogen.
Veel mensen gebruiken de voedseldroger voor het drogen van vlees voor de honden (veel goedkoper dan gedroogd vlees kopen), of voor het drogen van groente en fruit uit de eigen moestuin (lang houdbaar en gezond), of voor het zelf maken van fruit/granen-repen (goedkoper dan kopen en je weet precies wat er in zit), etc.
Voor deze mensen is de voedseldroger een besparing van geld, een manier om gezonder of bewuster te leven. Zij gebruiken de voedseldroger als gereedschap om die meerwaarde te creëren, en de voedseldroger mag daarom geluid maken (hij heeft een eigen plek, in de bijkeuken of berging bijvoorbeeld) of er wordt wat meer geld aan uitgegeven zodat hij in de keuken een eigen plek krijgt.
De modellen die wat goedkoper zijn (de Espressions is een goed voorbeeld van een populaire voedseldroger vanwege de prijs/prestatie verhouding) maken vaak wat meer geluid. De duurdere modellen (Sedona, Excalibur) drogen wat egaler, sneller en maken wat minder geluid, maar daar betaal je dan wel meer voor, maar als de voedseldroger voor jou veel meerwaarde creëert, dan is dat het waard.
Ik zou je dus niet willen adviseren een duurdere voedseldroger aan te schaffen als je niet zeker weet dat je hem vaak gaat gebruiken en het een echte meerwaarde creëert in je dagelijks leven. Dat zou zonde zijn. Als je af en toe wat wilt drogen, kies dan een goedkoper model en kijk of je de voedseldroger op een andere plek kunt neerzetten zodat je minder last hebt van het geluid dat hij produceert.
De Espressions voedseldroger levert goede prestaties voor zijn prijs, maar heeft als nadeel dat hij relatief veel geluid maakt. Vraag je af: vind ik het geld waard om dat geluidsniveau te verminderen (en dus een duurder model te kopen)?
Je vraag over de oven: een oven is een relatief dure manier van voedsel drogen, omdat een oven gemaakt is om te verwarmen, en niet per sé om te drogen. Je zult dus in gebruik meer kosten maken met je oven. Ook heeft een voedseldroger veel meer droogvolume: de Espressoions heeft vijf droogroosters (lades), en de gemiddelde oven heeft er twee, dus niet alleen kan je meer drogen in een voedseldroger, ook is het per gedroogd gewicht goedkoper drogen in een voedseldroger.
Maar ook hier geldt: hoeveel ga je drogen? De oven staat al in je keuken, daar hoef je niks voor te kopen. Als je weinig droogt, en tevreden bent met het droogresultaat en volume van je oven, dan zou ik in de oven blijven drogen. Merk je dat je vaker droogt, en dat je het meer als onderdeel van je dagelijks leven gaat zien, overweeg dan een voedseldroger, en als je de voedseldroger permanent in je keuken wilt zetten, dan is een model dat wat minder geluid produceert zeker een goed idee. Kijk dan eens naar de modellen van Sedona en Excalibur.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen.
Hoi,
Dank voor de review. Echter zie ik overal op internet dat de temperatuur hoger ligt dan hier omschreven. 35 kom je nergens echt tegen, maar meer 55 als minimum. Kun je dit toelichten?
Op pagina 7 van de handleiding staat:
Instelling 1 = 35ºC kruiden, bloemen
Instelling 2 = 55ºC vruchten, groente, mueslirepen, fruitrolletjes
Instelling 3 = 75ºC vlees
Dus dat is de bron van de informatie.
Jullie handleiding is van 2012 en niet meer juist.
Laagste temperatuur is 55!!!